zondag 31 december 2017

Overdracht gemeenschapsaccommodaties Velp en Escharen, vervolg

In de Raadsinformatiebrief (RIB) over het opzeggen van de overeenkomst met Quadrant voor het beheer van het Trefpunt in Velp en het Dorpshuus in Escharen werd niet duidelijk vermeld of de dorpsraden beheer en exploitatie direct zouden overnemen en kreeg Quadrant nog een veeg uit de pan. Er is nu duidelijkheid.


Op 24 november sprak ik mijn verwondering uit over het feit dat in de RIB wel stond dat de wijkraden bereid waren beheer en exploitatie over te nemen en dat de voorbereidingen in volle gang waren, maar niet dat per 1-1-2018 de zaak zou worden overgenomen.

Ik heb daarom per mail contact opgenomen met de betreffende dorpsraden en van beiden een duidelijk antwoord gekregen.: op 1 januari 2018 nemen nieuwe stichtingen beheer en exploitatie over met inschakeling van IBN-medewerkers.

Blijft de vraag waarom dit niet in de RIB was vermeld en ook waarom het nodig was in die RIB nog een verwijt te maken. Op beide vragen zou het antwoord wel eens kunnen zijn: gebrekkige communicatie.

De meest voor de hand liggende reden waarom iets niet in een RIB op te nemen is dat de opsteller het  zelf niet zeker weet en dan volgt een wat vage redactie zoals hier. Bij een constructie als CGM waarbij medewerkers over drie locaties zijn  verdeeld is interne communicatie en met de drie gemeentelijke besturen een aspect dat extra zorg verdient. Dat is ook een vage omschrijving maar ik ken die interne communicatie niet.

Dat Quadrant er niet in is geslaagd de exploitatie in financiële zin te verbeteren is waar. Daarbij mag niet worden vergeten dat een aantal jaren geleden in een soortgelijke crisis dit bestuur beheer en exploitatie op zich heeft genomen. Ook toen was al bekend dat de formule zelfbeheer door de gemeenschap tot een betere exploitatie zou kunnen leiden. Esterade en de Viersprong in Gassel zijn daar voorbeelden van. In die situatie zijn niet alleen beheer en exploitatie in één hand, maar ook de organisatie van activiteiten.

Dat op die manier ook een beter financieel resultaat kan worden bereikt is waar. Het is een kans maar geen zekerheid. Een gemeenschapshuis is een middel om de samenhang in het dorp of de wijk te verbeteren. Dat is ook het hoofddoel van zo'n voorziening. Dat vraagt wel veel inspanning van vrijwilligers, die er wel moeten zijn, en daarbij  kan financiële ondersteuning noodzakelijk blijven. Afbouwen van de subsidie mag daarom niet het hoofddoel zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten