zaterdag 30 december 2017

Raadsvoorstel afkoppelen hemelwater (kosten perceeleigenaren)

Op de agenda voor de agendacommissie van 9 januari 2018 staat een voorstel van het college om het hemelwaterbeleid voor de gemeente Grave vast te stellen. Als gevolg van de klimaatverandering verandert ook het regenpatroon. Ons rioolstelsel is daarop niet ingesteld. We hebben daar al iets van gemerkt. In mei 2017 heeft de raad van Grave besloten een aantal maatregelen uit te voeren om direct wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Dat het in de agendacommissie wordt besproken houdt in dat de gemeenteraad op 26 januari een besluit hierover zal nemen.


Het nieuwe hemelwaterbeleid houdt voornamelijk in dat zo weinig mogelijk regenwater via de riolering wordt afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie van het waterschap. Dat gebeurt vooral door er voor te zorgen dat perceeleigenaren het regenwater dat op hun terrein valt ook op eigen terrein opgevangen dus vooral in de grond verdwijnt. Bij nieuwbouw is dat in de bouw mee te nemen, maar het zwaartepunt zal toch vallen bij het aanpassen van bestaande bebouwing. Dat zal dus door de perceeleigenaren moeten gebeuren. Anders gezegd: het door de raad vastgestelde beleid moet door ons allemaal worden uitgevoerd.

Dus zou je verwachten dat bij de opzet van het beleid de burgers ook zouden worden betrokken. “Aan de voorkant” is de leuze die onze bestuurders daarbij hanteren. Maar deze keer nog niet. In het stuk staat wel dat er een publicatiecampagne komt met publicaties, maar dat is achteraf.

Een reden te meer om voordat het besluit wordt genomen de burgers er bij te betrekken is de financiering. De te nemen maatregelen moeten door de perceeleigenaren worden uitgevoerd en betaald. Dat die eigenaren dat niet zo maar zullen doen snappen de opstellers van de voorstellen ook wel. Daarom wordt ook gedacht aan een financiƫle bijdrage in de vorm van een bijdrage aan de kosten of een beloning in de vorm van korting op de rioolrechten. Dat klinkt leuk, maar er staat wel bij dat die bijdrage en beloning niet ten laste van de begroting komen maar worden gedekt uit het rioleringsfonds en dat betekent dat het wordt verwerkt in de rioolrechten. We betalen het dus toch allemaal zelf! Mogen we dan alstublieft ook meepraten?

Nu stelt het hele raadsvoorstel inhoudelijk niet veel voor. Het is beperkt tot een op zich interessante weergave van landelijke opvattingen over de aanpak van deze problematiek. In de teksten kun je “Grave” probleemloos veranderen in welke gemeente in Nederland ook, dus ook Cuijk en Mil. En ja, in Cuijk en Mill zijn nagenoeg letterlijk dezelfde voorstellen in procedure. Dat verklaart waarschijnlijk ook enkele vreemde wendingen in het Graafse voorstel. In de Graafse versie zijn enkele delen uit de Cuijkse versie gewoon weggelaten. Daardoor valt er door de Graafse raad weinig te besluiten.

Het is dan ook te begrijpen dat op de Graafse situatie in het geheel niet wordt ingegaan. En toch zijn in enkele wijken al maatregelen getroffen en vereist de binnenstad een speciale studie naar grondwaterstromen. Een poging om in 2006 bij de reconstructie van de Hoofschestraat een infiltratieriool in werking te stellen heeft tot een direct weer buiten werking stellen daarvan.


Kortom het hele verhaal is niet meer dan een goede startnotitie die door gemeente en burgers samen moet worden uitgewerkt tot een op Grave toegespitst en uitvoerbaar beleidsplan. Alleen dan zal er bereidheid ontstaan om daar ook een financiĆ«le bijdrage te leveren. 

Het zou goed zijn dit voorstel in de commissie ruimte van 16 januari te bespreken en daarin het college te adviseren met een op de Graafse situatie toegespitst voorstel te komen inclusief een echt communicatieplan.

Leo de Vreede

Geen opmerkingen:

Een reactie posten