zaterdag 11 november 2017

Inspreektekst 7 november 2017

Aan het begin van de raadsvergadering van 7 november 2017 heb ik gebruik gemaakt van het spreekrecht. Hieronder de tekst.



Geachte raadsleden en andere aanwezigen,

Het is in deze raad traditie dat tijdens de discussies communicatie een belangrijk onderwerp is. Bijna altijd is het omdat er aan die communicatie iets mankeert. Ook gebruikelijk is dan dat de “burger” in welke vorm dan ook het slachtoffer is. U erkent dat want u vindt allemaal dat er iets aan moet gebeuren. De “burger” moet “aan de voorkant” worden betrokken. Toen aan u werd gevraagd een uitspraak te doen over het opgaan van vijf gemeenten in één gemeente Land van Cuijk heeft u zelfs geen uitspraak gedaan omdat de “burger” alsnog gelegenheid moet krijgen mee te praten. Over de wijze waarop u dat denkt te doen valt te discussiëren maar u geeft in ieder geval te kennen de inbreng van de “burger” serieus te nemen. U heeft zelfs in de zomer van 2016 een werkgroep ingesteld die ervoor zou moeten zorgen dat de communicatie tussen gemeentebestuur en “burgers” zou verbeteren zodat er niets steeds bij raadsbesluiten gedonder zou ontstaan. Tot nu toe is er nog niets concreets uit voortgekomen behalve dat de indruk wordt gewekt dat het een kwestie is van “anders vergaderen”. Nou dat is het niet want als er een communicatieprobleem is tussen twee partijen moet dat door beide partijen worden opgelost. Suggesties vanuit de dorps- en wijkraden om hier iets aan te doen zijn raadsbreed genegeerd. Om wanhopig van te worden

Nu deden zich in de gecombineerde commissievergadering van 24 oktober 2 momenten voor waarbij ik dacht een bres te vinden in de vestingwal die de raad om zich heen heeft gebouwd.

Het was bij de bespreking in de commissies van het voorstel over de drie-eenheid in Velp. 

Inhoudelijk leek het een prachtig voorstel, zeker na de presentatie die in de commissie werd gegeven. Maar het voorstel riep nog veel vragen op, vooral over de consequenties, financieel en voor de omgeving. Die vragen konden niet afdoende worden beantwoord. Dit keer waren gemeentebestuurders dus zelf slachtoffer van falende communicatie. Om zinvol te kunnen meepraten of zelfs uitspraken te doen moet er tijdig en volledige informatie beschikbaar zijn. En die ontbrak. Als “burger” op de publieke tribune voelde ik, weliswaar met enig leedvermaak, met de commissieleden mee. Want dat is wat in veel gevallen aan de orde is: gebrek aan tijdige en voldoende informatie. Daar moet dus iets aan gebeuren; aan twee kanten want zowel “burgers” als gemeentebestuur zullen hierin actief moeten zijn.

De tweede gebeurtenis was meer een incidentje. Een commissielid vroeg hoe het mogelijk was dat de inhoud van het voorstel al in de krant stond voordat het bij de raad bekend was. Er werd een beetje overheen gelopen, maar het raakt wel een wezenlijk verschil van inzicht. Kennelijk heeft niet iedereen de “voorkant” op dezelfde plek.

Waar geen discussie over mogelijk is, is dat de gemeenteraad beslist. Daarbij moet wel worden bedacht dat een besluit het einde van het proces moet zijn en dat er voor de uitvoering draagvlak moet zijn. Bezwaren- en protestprocedures zijn niet meer dan georganiseerde en ongeorganiseerde nooduitgangen. Maar dat de raad het laatste woord moet hebben wil niet zeggen dat u gedurende het hele traject over meer informatie moet beschikken dan degenen die mogen en willen laten meedenken en -praten

5 minuten is niet veel. Ik moet me dus beperken. Betrokkenheid, zo u wil participatie is noodzakelijk wil democratisch besturen mogelijk blijven. En betrokkenheid begint bij informatie.
Mooie woorden, maar hoe wordt het concreet. Natuurlijk heb ik daarover ideeën. Maar dat hebben anderen ook.

Een mogelijkheid is dat u uw werkgroep uitbreidt met enkele “burgers” en vraagt om snel met een uitvoerbaar advies te komen. Ideaal zou zijn als alle partijen dat vervolgens in hun verkiezingsprogramma zouden opnemen.

Een tweede mogelijkheid is dat de politieke partijen samen met hun achterban hun ideeën hierover in het verkiezingsprogramma verwerken in de hoop dat zij na de verkiezingen sterk genoeg zijn om de ideeën te realiseren. Deze aanpak kan ook leiden tot stof om na de verkiezingen door te bakkeleien.
Tot slot kunt u natuurlijk zeggen dat u niet over uw graf heen wilt regeren en het geheel doorschuiven naar de volgende periode. De logische conclusie daarvan zou zijn dat u niet van plan bent terug te keren. De term “niet over je graf” is nogal duidelijk.

De tekst tot hier had ik een week geleden al klaar. Toen ontving ik de mededeling dat de werkgroep het er bij laat zitten. De nieuwe raad mag het nu oppakken. Dus heb ik het slot aangepast.
Als de raad verstek laat gaan zal de andere partij “de burgerij” het maar zelf moeten doen. Ik heb daar inmiddels al enkelen over gepolst en binnenkort komt het initiatief. Natuurlijk zijn raadsleden ook nog burger, dus welkom om mee te praten.

Mijn vijf minuten zijn om. Dank u voor uw aandacht.

Leo de Vreede

Geen opmerkingen:

Een reactie posten